Jag satt och förberedde manus inför morgondagens poddinspelning med Axel Olsson när jag insåg att Manchester United faktiskt inte är vidare till slutspel än. Trots att de leder gruppen på 12 poäng före Basel och CSKA Moskva på 9 poäng vardera, och trots att de har plus-statistik inbördes mot båda klubbarna.

Normalt skiljer man två lag som hamnat på samma poäng åt genom att se vem som har bäst intern målskillnad mellan lagen. United vann med 3-0 hemma mot Basel och förlorade med 0-1 borta nu senast. Då borde Manchester United ju komma före Basel ifall de hamnar på samma poäng, right?

Problemet är bara att om tre lag hamnar på samma poäng, så jämför man dem mot varandra i en intern trevägsjämförelse. Man ser hur det tre lagen har presterat mot varandra totalt sett borträknat resultaten mot det fjärde laget, och alltså inte head-to-head för vardera lag. Det här förutsätter alltså att Basel vinner sin match mot Benfica (hur mycket de vinner med spelar ingen roll eftersom resultaten mot Benfica kvittar som sagt), annars är United vidare i vilket fall på fler poäng än Basel och Benfica, och Basel och CSKA gör upp om den andra platsen. Basel leder i sin tur den interna matchen mot CSKA på målskillnad, så om CSKA och Basel båda kryssar eller båda förlorar är alltså Basel och United vidare, med United som gruppvinnare.

Trevägsuppgörelsen

Men för att ranka lagen ifall de alla hamnar på 12 poäng så måste vi alltså se hur de har presterat mot varandra. Så här har United, Basel och CSKA spelat internt:

United:

Basel: 3-0, 0-1
CSKA: 4-1, x-x

7-2 totalt i trevägsmålskillnad hittills

Basel:

United: 0-3, 1-0
CSKA: 2-0, 1-2

4-5 totalt i trevägsmålskillnad

CSKA:

United: 1-4, x-x
Basel: 0-2, 2-1

3-7 totalt i trevägsmålskillnad hittills

Förutsättningar

Om inte Basel vinner är United som sagt vidare oavsett, antingen som etta eller tvåa (men de har ju 4-1 i första matchen mot CSKA och bättre total målskillnad). Men om Basel vinner och …

… CSKA vinner med två mål, får CSKA -2 i trevägsmålskillnad och blir trea efter United och Basel på sämre inbördes trevägsmålskillnad (Basel har 4-5, eller -1, i inbördes trevägsmålskillnad, United vinner gruppen med +3).

Gruppetta: United
Grupptvåa: Basel

… CSKA vinner med tre mål får de -1 i trevägsmålskillnad och går vidare på fler gjorda mål än Basel (6 mål mot Basels 5). United vinner gruppen med +2 i målskillnad.

Gruppetta: United
Grupptvåa: CSKA

… CSKA vinner med fem mål får de + 1 i målskillnad, United får +-0. Då vinner CSKA gruppen och United kommer tvåa eftersom Basel har -1 i trevägsmålskillnad.

Gruppetta: CSKA
Grupptvåa: United

… CSKA vinner med sex mål får de +2 i målskillnad, United får -1. CSKA vinner fortfarande gruppen och United kommer fortfarande tvåa trots samm målskillnad som Basel, den här gången på fler gjorda mål  (7 eller fler mot Basels 5).

Gruppetta: CSKA
Grupptvåa: United

… CSKA vinner med sju mål får de +3 i målskillnad, United får -2. CSKA vinner gruppen och Basel tar andraplatsen på bättre trevägsmålskillnad (-1 mot Uniteds -2).

Gruppetta: CSKA
Grupptvåa: Basel

Sammanfattning

Basel leder den interna matchen mot CSKA på målskillnad. Om CSKA och Basel båda kryssar eller båda förlorar är alltså Basel och United vidare, med United som gruppvinnare.

Om Basel vinner däremot, så måste CSKA vinna för att ta sig vidare. Om CSKA då vinner med ett eller två mål är de ändå utslagna, och United och Basel vidare med United som gruppsegrare. Om CSKA istället vinner med tre eller fyra mål vinner United fortfarande gruppen, men CSKA tar andraplatsen före Basel. Om CSKA vinner med fem eller sex mål vinner de gruppen och United kommer tvåa. Om CSKA vinner med sju eller fler mål vinner de gruppen och Basel kommer tvåa. Allt detta förutsatt att Basel vinner mot Benfica alltså.

För United gäller det alltså att antingen ta poäng, eller att förlora med max sex mål för att gå vidare, och max fyra mål om de vill vinna gruppen.

Puh.

CL-podden backas inte av något mediehus utan finansieras av poddens lyssnare på Patreon. Bli patron!
Hello. Add your message here.